anunturi auto gratuite  
   

Noi norme de aplicare pentru RCA

Adaugat la: 23 Feb 2010
Vizualizari: 01403
Adaugat de: Mihai Gorunescu Tags: rca, norme aplicare

Noi norme de aplicare pentru RCA

În urma problemelor semnalate recent atât de service-urile care nu îşi primesc banii la timp cât şi de asiguraţii nemultumiţi de timpii mari de aşteptare sau de impunerea societaţii care efectueză reparaţia, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a hotărât modificarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA).

Principalele modificări aduse acestor norme în scopul protejării intereselor asiguraților RCA sunt:

• Păgubitul poate solicita despăgubiri pentru prejudiciile/daunele produse autovehiculului, înainte de efectuarea reparației acestuia într-o unitate specializată. Asiguratorul RCA are obligația de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea reală a prețurilor practicate de către service-uri specializate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită păgubitului efectuarea reparațiilor. Pâna în prezent, în aceste situații, costul reparațiilor era stabilit pe baza evaluării interne proprii fiecarui asigurator, iar prețurile erau de cele mai multe ori sub nivelul celor practicate de către unitățile de specialitate. Această măsură va permite pagubiților să solicite întâi plata despăgubirilor și ulterior să efectueze reparațiile necesare.

• Asiguratorul RCA are obligația, în cazul în care are suspiciuni întemeiate legate de  modul de producere a accidentului, de a comunica în scris atât pesoanei asugurate cât și păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenția de a desfășura investigații suplimentare. Aceste investigații nu pot dura mai mult de 90 de zile de la data avizării daunei.

• Asiguratorul RCA are obligația de a efectua plata dosarelor de daună, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii și cuantificării daunei față de 15 zile așa cum era stabilit până acum.

Nu trebuie sa uităm că, în orice situație, păgubiul are posibilitatea de a efectua reparația la orice unitate service doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenții de colaborare.

“Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini și mai mult interesele asiguraților și îmi exprim speranța că aceste demersuri vor conduce la îmbunătățirea serviciilor prestate de către companiile de asigurare. Dacă până acum societatea de asigurare stabilea valoarea despăgubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabilește având în vedere prețurile practicate de către unitățile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate”, a declarat președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, doamna Angela Toncescu.

Modificările prezentate vor intra în vigoare la momentul publicării acestora în Monitorul Oficial.


Sursa|CSA


 
Media a 2 voturi: 5.00

Adauga comentariu
Nume:
Verificare:
Comentariu:
Copyright © 2005 - 2024 SalonAuto.ro toate drepturile rezervate. Creat şi găzduit de Eweb Corporate